6 hobija koji vas čine pametnijima

Znanstveno je dokazano kako svaka osoba može poboljšati svoje potencijale, no za to je potreban rad, koji ne mora nužno biti kompliciran i naporan.

Otkrivamo 6 hobija koji će s vremenom poboljšati vaše kognitivne aktivnosti, inteligenciju i snalažljivost. S druge strane, oni su opuštajući i zabavni pa su savršen način za kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

1. Redovita fizička aktivnost

Poznato je kako je redovita tjelesna aktivnost dobra za zdravlje i raspoloženje. No vježbanje ima povoljan utjecaj i na dugotrajno pamćenje. Naime, tijekom rekreacije u mozgu se izlučuje protein koji pozitivno djeluje na naše kognitivne funkcije, kao i na dugotrajnu memoriju, te moć zapažanja.

2. Čitanje

Čitanje ima mnogo prednosti koje te mogu učini boljom i kvalitetnijom osobom. Osim proširenog vokabulara, čitanje održava mozak mladim i čini ga učinkovitijim. Smanjuje stres, tijekom čitanja se bolje osjećate i povećavate svoju inteligenciju.

3. Križaljke i zagonetke

Zagonetke stimuliraju mozak te, prema nekim istraživanjima, mogu smanjiti rizik od demencije za čak 60 posto. Takvim aktivnostima učite gledati stvari na drugačiji način, povećava vam se sposobnost snalaženja, te upijate nove činjenice. 

4. Sviranje glazbenog instrumenta

Sviranje instrumenta također poboljšava kognitivne sposobnosti, a istraživanja su pokazala da osim toga, osobe koje sviraju određeni instrument puno bolje verbalno komuniciraju i procesuiraju riječi.

5. Igranje kompjuterskih igrica

Kompjuterske igrice su možda na lošem glasu, no njihovo korištenje pomaže u snalaženju u prostoru, strateškom planiranju i motorici, a 30 minuta igranja dnevno značajno povećava razinu sive tvari u mozgu. Uz to igranje razvija i našu radnu memoriju koja je zadužena za pamćenje i procesuiranje novih i već ranije pohranjenih informacija.

6. Učenje novog jezika

Poznavanje novog jezika nije dobro samo za putovanja. Uspješno učenje stranog jezika osposobljava mozak za obavljanje raznih zadataka.

Istraživanja pokazuju kako su oni koji se služe s više stranih jezika sposobniji u rješavanju zahtjevnih problema, planiranju i problemima koji zahtijevaju istovremeno obavljanje više zadataka.

Preporučene aktivnosti su savršen način za zabavno i korisno provođenje slobodnog vremena, nakon kojih ćete se osjećati bolje te koji će vam pružiti novi pogled na svijet. Što vi radite kada ste slobodni? Radite na tome da poboljšate svoje potencijale ili se tada samo želite opustiti?

Odgovori