Jaffa cvjetne žele kapljice

Food bloger Darko Kontin poznat je po kreativnosti i inovativnosti svojih ukusnih specijaliteta. Pogledajte kako je iskoristio Jaffa sokove u posve drugačijem receptu, a njegovu ideju prenosimo s bloga Darkova Web Kuharica:

Sastojci:

Jaffa sok (okus po želji) – 2 kom
Voda – 250 ml
Želatina u listićima – 3 listića (5 g)
Prazna ljuska jajeta – 4 kom
Jestivi cvijet – 8 kom

“Obožavatelj Jaffa sokova i likera (posebno likera) postao sam još prošlo ljeto. Od tada se kod mene uvijek može naći koji čokanjčić likera od karamele ili ruže, ali i instant paketići za sok od malina i obavezno bazge.

Da se ovakvi proizvodi ne moraju samo koristiti za piće pokazao sam vam kroz recepte za panna cottu i čokoladni tart.

A sada vam predlažem jednu novu proljetnu ideju kako ih iskoristiti na ukusan, zabavan i nov način.

Nadam se da volite žele, ali i da vam nije mrsko pojesti cvijet :).

jaffa-sok-zele-cvijetne-kapljice 2

Recept

Jaja oprezno razbijte na vrhu (najbolje s oštricom noža s jedne strane, pa im lagano piljenjem odrežite poklopac), a zatim iz njih uklonite bjelanjke i žutanjke koje možete iskoristiti u nekom od ovih jela s jajima.

Ljuske jajeta dobro isperite pod mlazom vode pazeći da vam pritom ljuska ne pukne u rukama. Kada su ljuske oprane ostavite ih sušiti prije daljnje upotrebe. (ako vam se ne zeza s ljuskama jaja, možete slobodno koristiti bilo koji silikonski ili sličan kalup za praline)

Listove želatine potopite u malo hladne vode. Koristite preporučenu količinu želatine s pakiranja za onu količinu vode koju želite pretvoriti u želatinu (što je oko 6 listova ili 10 grama na 500 ml vode).

Vodu stavite kuhati. Kada voda zavrije dodajte u nju nabubrenu želatinu i pustite je da se rastopi u vrućoj vodi. Odmah nakon toga maknite vodu s plamena.

U vodu zatim dodajte okus Jaffa soka po želji (ja sam ih koristio nekoliko da svaka kapljica ima svoj zaseban okus). Preporuka je da stavite više Jaffa sirupa na količinu tekućine s kojom bi ga inače pomiješali, jer će se dio okusa izgubiti u želatini.

U ljuske jajeta stavite jedan do dva jestiva cvijeta te ih zalijte s tekućom želatinom aromatiziranom Jaffa sokovima.

Želatinu ostavite nekoliko minuta da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u hladnjak na nekoliko sati da učvrsne do kraja.

Žele kapljice je najlakše izvaditi iz ljuske jajeta tako da ljuske kratko uronite u toplu ili vruću vodu (svega par sekundi) kako bi se one odvojile od ljuske jajeta i same iskliznule iz njih van.

U slast!”

Odgovori