Panna cotta s preljevom od čokoladnog likera

Bogati likere i kremasta Frappe Cappuccina nije nužno koristiti samo za piće, a to je najbolje pokazao food bloger Darko koji donosi recept za panna cottu na inovativan način. Prenosimo njegov post s bloga Darkova Web Kuharica:

Sastojci:

Vrhnje za šlag – 500 ml
Bijela čokolada – 100 g
Listovi želatine – 4 kom (cca 6-7 g)
Vanilin šećer – 1 paketić
Jaffa Frappe Cappuccino od badema – 1 kom
Jaffa liker od čokolade – 1 čokanj
Mlijeko – 100 ml
Bademi za ukras i listovi mente

“Panna cotta u ovoj varijanti i dalje ostaje jednostavan recept kojeg može i dijete napraviti, ali s okusom koji je ipak prilađen odraslim kušačima i sladokuscima.

Naime, ono što čini ovu panna cottu posebnom je gornji tanji sloj koji kombinira dvije jako bitne stvari svake odrasle osobe, a to su kava/cappuccino i liker :).

Zapravo na ideju sam došao kada sam tražio idealni preljev za ljetnu verziju panna cotte koji će sadržavati neki alkoholni element u sebi. Sjetio sam se tada jednog zanimljivog pića pod nazivom Tigrovo mlijeko (mlijeko i kruškovac), te odlučio iskoristiti veliku raznolikost okusa Jaffa likera da napravim nešto slično tome i spojim s desertom.

A nakon što sam odabrao željeni liker shvatio sam da mogu i bazu (mlijeko) pojačati dodatnim komplementarnim okusom putem cappuccina ili kave.

Rezultat svih ovih kombinacija okusa, Jaffa likera od čokolade i Jaffa frappe cappuccina od badema možete vidjeti u nastavku.

Za pripremu cijelog deserta će vam trebati manje vremena nego što će vam biti potrebno da pročitate ovaj moj (pre)opširan uvod tako da obavezno isprobajte i ovu verziju panna cotte ;).

Jaffa-liker-frappe-panna-cotta

Recept:

S hladnom vodom prelijte 3 listova želatine i pustite ih da stoje u vodi oko 5 minuta. Za to vrijeme stavite kuhati vrhnje za šlag.

Ako želite čvršću panna cottu stavite slobodno listić do dva želatine više. A za kremastiju verziju možete uz vrhnje za šlag i manje želatine slobodno dodati malo mlijeka.

Kada vrhnje za šlag zakipi dodajte 100 grama mliječne bijele čokolade, vanilin šećer (ako želite posebno slatku verziju) i pustite je da se otopi.

Nakon što se čokolada otopila, a vrhnje ponovno počelo lagano kipjeti dodajte želatinu (bez vode u kojoj se je otapala).

Nakon par minuta uz konstantno miješanje panna cotta je gotova te je istresite u predviđene čaše ili posude.

Panna cottu ostavite u hladnjaku barem 1 sat da očvrsne prije nego preko nje odlučite staviti preljev od likera. U suprotnom će vam se preljev pomiješati s panna cottom.

Za preljev od likera u 1 dcl vrućeg mlijeka istresite jednu vrećicu Jaffa cappuccina od badema (ili drugog okusa po želji), te pola čokanjčića Jaffa likera od čokolade. Dodajte i jedan otopljeni listić želatine te miješajte sve pola minute dok se želatina ne otopi.

Čokoladni preljev s dodatnim okusom badema lagano prelijte preko ohlađene panna cotte, te stavite desert nazad u hladnjak na barem 30 minuta prije posluživanja.

Poslužite uz komadiće badema i listove mente.

U slast!”

Odgovori