Specifičnosti svjetskih kuhinja

Jedan od načina kako upoznati mjesto kojeg posjećujete je kroz njihove domaće specijalitete.

Bogati začini, nepoznate namirnice i neobični načini spremanja i posluživanja na pravi način dokazuju kako se bogatstvo naroda  prepoznaje i u njihovim kuhinjama.

Kina

Kineska je kuhinja jedna od najboljih na svijetu. Kinezi cijene rižu, ali se uz gotovo svaki obrok nude i rezanci, dok regionalni specijaliteti ovise o geografskom položaju i povijesti. Primjerice, kuhinja južne Kine većinom koristi rižu i sitno sjeckane sastojke, koji se prže u woku. U primorskim dijelovima Kine dominiraju jela od ribe i plodova mora, dok se Sečuanska kuhinja, odnosno kuhinja zapadne Kine, temelji na govedini i dimljenoj hrani.

U kineskim jelima nema dinstanja ili nakuhavanja, sve se odvija naglo, kratko i brzo. Začini su posebno zanimljivi – soja umak, mješavina čilija i češnjaka, umak od kamenica, sezamovo ulje, kikiriki ulje, biljni začini za wok…

Tijekom pripreme se posebno mora paziti na ravnotežu između mesa i povrća, a bez dobrog woka i jake vatre nema dobre kineske kuhinje.

Tajland

Tajlandska hrana obično obiluje jakim okusima poput češnjaka i čilija, dok mnoga jela sadrže sok od limete, korijander i limunsku travu. Često koriste aromatsko bilje i začine poput galangala (tzv. plavog đumbira), listića i kore kaffir limete, slatkog bosiljka, palminog šećera…

Tajlanđani se prema hrani odnose s puno poštovanja i obožavanja. Kombiniranjem namirnica i začina kuhanje su pretvorili u pravu umjetnost. Osnovni sastojak je riža i to kraćeg zrna na sjeveru, a nešto dužeg na jugu. Uz to često se koristi kikiriki, curry i različite vrste banana.

Svi začini se baziraju na dva temeljna okusa – slani i riblji. Termička obrada namirnice je kratka, dok se više pažnje posvećuje pripremi sastojaka.

Raznolikost, detalji i stanje hrane su iznimno bitni u njihovom pripremanju jela. Zanimljivo je to što tajlanđani nemaju određeno vrijeme kada jedu, oni jedu samo kada su gladni, a najvažniji obrok im je večera, dok konzumiraju mnogo više ribe, nego mesa.

Hrana se u Tajlandu poslužuje u nizu većih zdjela, a smo se male zdjelice s rižom poslužuju posebno. Riža se tradicionalno prva poslužuje, a zatim se žlicom vadi određeno jelo iz zajedničke zdjele i stavlja povrh riže.

Francuska

Elegantna francuska kuhinja slovi kao jedna od najboljih na svijetu.

Obroci se u pravilu sastoje od više vrsta jela, pikantnih predjela, juha, različitih vrsta mesnih jela, velikog broja vrsta neodoljivih sireva, poznatog baget kruha, pašteta, riba i plodova mora…

Njihova je kuhinja snažna baza zdrave prehrane jer sadrži velike količine voća i povrća pripremljene na zdrav način. Rijetko koriste mast, a češće će izabrati ulje ili maslac, a na kraju kuhanja uklanjaju višak masnoće, zbog toga je francuska kuhinja vrlo profinjena.

Vino je uz ručak ili večeru obavezno i smatra se prehrambenim proizvodom. Pri tom se strogo vodi računa o tome da određena vina idu uz određenu hranu. Isto tako, nezaobilazni su i sirevi. U Francuskoj se proizvodi više stotina vrsta sireva, a svaki predstavlja duh regije iz koje dolazi.

Jedna od negativnih strana francuske kuhinje je činjenica da ju je vrlo teško pripremiti kod kuće. Potrebno je puno vremena i novca za sastojke, a zahtijeva doista visoku razinu stručnosti.

Grčka

Od maslina do hobotnice, prava grčka kuhinja ovisi o svježim, jednostavnim i prirodnim namirnicama. Začinsko bilje posebno je po okusu, mirisu, aromi i ljekovitim svojstvima. Neki od izuzetnih začina su origano, timijan, menta i ružmarin.

Grčko maslinovo ulje dolazi gotovo uz svako jelo i obilno se koristi u većini jela, izuzetno je kvalitetno i zdravo.

Samo neki od najpoznatijih specijaliteta su moussaka, souvlaki i grčka salata choriatiki, dok je svježa riba na žaru prava delicija.

U grčkoj kuhinji osjeti se vrlo jak utjecaj turske i arapske kulinarske tradicije preko velikog broja jela kao što su musaka, baklava ili ćufte. Grci su i veliki ljubitelji predjela od povrća pa se tako često na početku većeg obroka konzumiraju rotkvice ili masline.

Meksiko

Meksička kuhinja se uglavnom temelji na kukuruzu i mahunarkama (oko 20 različitih vrsta graha) i različitih vrsta čili papričica.

Kukuruz predstavlja zaštitni znak – služi kao prilog, dodaje se u popularne tacose, chimichange i quesadillase…

Osnovom meksičke kuhinje postale su namirnice koje su donijeli konkvistadori (riža, govedina, svinjetina, piletina, vino, češnjak i luk) u kombinaciji s autohtonim namirnicama poput rajčica, vanilije, avokada, guave, papaje, ananasa, čilija, graha, tikve, batata, kikirikija, purice i različitih vrsta ribe. Meksička je hrana poznata po raznolikim okusima, intenzitetu, te bogatstvu začina.

Riža se često aromatizira crvenim čili paprikama, rajčicom i lukom da bi se dobio tzv. Arroz Rojo prilog.

Definitivna kraljica meksičke kuhinje je tortilja, te ju možete obogatiti na bezbroj načina. Možete je puniti nasjeckanom piletinom u kombinaciji s grahom, kukuruzom, paprikom i rajčicom, a za autentičan okus dodajte chil

Odgovori